Mleko owsiane to jeden z najtańszych zamienników mleko krowiego. Bardzo proste do przygotowania, doskonałe dla osób z nietolerancją laktozy lub tych, którzy po prostu dbają o swoją dietę. Zawiera dużo witaminy E i A, żelazo, kwas foliowy, błonnik, który stabilizuje poziom cukru we krwi oraz więcej wapnia niż mleko krowie. Nie jest tłuste. Nadaje się do gotowania, pieczenia, koktajli, musli, raczej nie do kawy, chyba że lubimy rozwodnioną i nadal czarną ;) Nie jest wskazane dla osób chorych na celiaklię.

Ingredients
- szklanka płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
- 4 szklanki wody
- sól, cukier lub ksylitol do smaku
Instructions
- Płatki owsiane zalewamy dwiema szklankami przegotowanej, wystudzonej wody. Odstawiamy na noc.
- Blendujemy.
- Przecedzamy przez sitko wyłożone gazą.
- Rozcieńczamy pozostałą wodą.
- Możemy dodać do smaku odrobinę soli i cukru lub ksylitolu.
- Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
1 komentarz
Do mleka warto użyć wody uzdatnionej wtedy, mamy filtr redox fitaqua i z niego woda wzmacnia odporność organizmu więc chętnie używamy jej do zrobienia mleka owsianego.