Przepis na nalewkę z pigwy jest bardzo prosty i każdy bez trudu sobie z nim poradzi. Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ale świetnie sprawdzają się jako składnik dżemów, nalewek i syropu do herbaty. Złocista nalewka z tych pięknych owoców jest jedną z moich ulubionych i robię ją każdego roku. Najlepsza jest podobno po 4 latach od przygotowania, nabiera wtedy głębokiego, ciemnobursztynowego koloru.

Ingredients
- kilogram owoców pigwy
- kilogram cukru
- około litr wódki (lub pół na pół spirytus i wódka)
Instructions
- Owoce pigwy myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Przekładamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka dni, aż owoce puszczą sok.
- Powstały syrop przecedzamy i mieszamy z alkoholem w proporcji 50:50 (tyle samo alkoholu co syropu).
- Przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum pół roku (chociaż wcześniej też jest dobra).
2 komentarze
trzeba przyznać że kolor trunku jest wyśmienity :)
Witam
Pozostałość ( owoce )po odlaniu soku zalałem wyborową. Czekam na efekt.