Granola pachnąca cynamonem, z dodatkiem orzechów, purée i pestek z dyni to smaczny pomysł na przedświąteczne śniadanie.

Ingredients
- 3 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka płatków orkiszowych
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 4 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 1/2 szklanki purée z dyni
Instructions
- Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni.
- W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, miód i purée z dyni. Utrzymujemy mały ogień i cały czas mieszamy. Gdy olej się rozpuści i wszystkie składniki połączą, zdejmujemy rondelek z gazu.
- Płatki owsiane i orkiszowe mieszamy z pestkami dyni, orzechami i przyprawami. Dodajemy zawartość rondelka i dokładnie mieszamy (najlepiej ręką).
- Wysypujemy granolę na blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut, kilkakrotnie w tym czasie mieszając. Gdy granola zacznie się rumienić, wyciągamy blachę z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Notes
Granola robi się chrupiąca dopiero gdy całkowicie wystygnie. Smacznego!
2 komentarze
Mmm, cudowności :)
Często jem granolę. Chętnie spróbuję Twojej propozycji :)