Frittata czyli włoski omlet, to potrawa z jajek i z resztek zalegających w lodówce ;)
Smaczna również na zimno.

Ingredients
- 6 jajek
- kilka plasterków bekonu
- ⅓ szklanki groszku
- kiełbasa
- ¼ szklanki mleka
- sól, pieprz do smaku
- olej
- żółty ser
Instructions
- Formę natłuszczamy i na dnie układamy plastry bekonu.
- Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na oleju. Dodajemy groszek.
- Jajka miksujemy z mlekiem i przyprawami.
- Kiełbasę z groszkiem wykładamy na bekon i zalewamy jajkami. Nie mieszamy.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy, aż się zetnie.
- Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze przez chwilę aż się zrumieni.
7 komentarzy
Robiłam niedawno z groszkiem i dynią. Też w piekarniku. Taka z piekarnika lepsza:) Pięknie wygląda. Pozdrawiam!
A! I jajka wymieszałam z fetą:) inna trochę konsystencja powstała. Gdzieś znalazłam takie rozwiązanie. Groszek mrożony.
Podoba mi się! Pysznie wygląda .
Pozdrawiam:)
uwielbiam takie przepisy!!! piękne zdjęcia:) pozdrawiam
Pysznie wygląda, chyba sam spróbuje ją zrobić
jaka fajna, taka kolorowa :)
Ale cudo! Co się groszku tyczy – ja kiedys probowałam frittate z mrozonym robic i wyszła katastrofa! Także trzeba się upewnić, że groszek jest bardzo dobrze rozmrożony i odparowany!