Czyli dosłownie: flaczki z jajek. Przepis z kompendium kuchni włoskiej Alberto Massari.

Ingredients
- 6 jajek
- 400g pomidorów
- 1 cebula
- garść parmezanu
- oliwa
- sól
- niewielki kawałek sera pecorino
Instructions
- W misce ubijamy jajka ze szczyptą soli i garścią parmezanu.
- Podgrzewamy teflonową patelnię posmarowaną oliwą i wlewamy na nią cienką warstwę masy. Omlet musi być dosyć cienki, więc w zależności od wielkości patelni smażymy jeden lub więcej omletów.
- Kiedy omlet usmaży się z obu stron, odkładamy go żeby wystygł i kroimy na centymetrowe paski.
- W głębokim rondlu podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory i przyprawiamy solą.
- Kiedy sos się zredukuje dodajemy paski omletu i lekko podsmażamy przez kilka minut.
- Przed podaniem posypujemy serem startym na drobnych oczkach tarki.
2 komentarze
Świetne danie!
ooo…i wiem, co zrobie w tym tygodniu:)
Mniami!!:D