Tortilla hiszpańska to rodzaj omletu z ziemniakami i różnymi innymi dodatkami. Pyszna na ciepło i na zimno. Możecie podać ją jako obiad albo ciepłą, sycącą kolację. U mnie wersja z boczniakami. Polecam!

Ingredients
- 4 duże ziemniaki
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju
- kilka boczniaków
- cebula
- sól, pieprz do smaku
- duża szczypta mielonego kminku
Instructions
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Jajka roztrzepujemy i doprawiamy mielonym kminkiem, solą i pieprzem.
- Wystudzone ziemniaki kroimy w kostkę.
- Grzyby oczyszczamy i kroimy w paseczki.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę, grzyby i ziemniaki, aż lekko się przyrumienią.
- Zalewamy rozbełtanymi jajkami, przykrywamy pokrywką i smażymy, aż masa całkowicie się zetnie.
- Zsuwamy tortillę ostrożnie na duży talerz i obracając ją kładziemy ponownie na patelni, aby zrumienić także drugą stronę. Smażymy jeszcze przez chwilę i przekładamy na talerz.
- Kroimy na kawałki i podajemy.
1 komentarz
wygląda pysznie!