Te małe babeczki możemy upiec w piątek i w sobotę włożyć do koszyczka ze święconką. Jeśli wolicie bardziej tradycyjne, drożdżowe, to zapraszam do skorzystania z tego przepisu: babeczki do święconki. Do upieczenia takich babeczek potrzebnych będzie sześć małych, silikonowych lub metalowych foremek na babki.

Ingredients
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g miękkiego masła
- 130 g cukru
- 1 jajko
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 60 ml mleka
Instructions
- Mąkę pszenna, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe mieszamy w misce.
- W osobnym naczyniu mikserem ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko i miksujemy do powstania puszystej, jasnej masy. Dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia się wszystkiego w gładką masę.
- Ciasto przekładamy do foremek (jeśli używamy innych niż silikonowe to musimy je nasmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką). Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około 20 minut, sprawdzając patyczkiem.
- Po wystudzeniu możemy babeczki oblać lukrem lub polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.