Najlepsza cytrynowa babka jaką tylko można sobie wyobrazić. Bardzo wilgotna, miękka, delikatna jak puch, mocno cytrynowa. Nie bójcie się dodać całej cytryny, nie sprawi że ciasto stanie się gorzkie. Jeśli zrobicie tę babkę na wielkanocny stół, to na pewno nie pożałujecie.

Instructions
- Cytrynę dokładnie szorujemy i oblewamy wrzącą wodę. Ścieramy całą cytrynę na małych oczkach tarki (usuwamy pestki).
- Białka ubijamy na sztywno.
- Miękką margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą, jasną masę. Pod koniec, nie przerywając miksowania, dodajemy po łyżce startą cytrynę. Do masy dodajemy teraz ubite białka, mieszając delikatnie łyżką, aż wszystko się połączy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników.
- Przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki na babkę.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 minut.
- Wyciągamy z foremki dopiero po wystudzeniu, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne i ciepłe mocno się kruszy.
- Wystudzoną babkę możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny.
4 komentarze
Musiała być obłędnie cytrynowa! Pycha :)
była :)
wygląda wspaniale:)
dziękuję! :)