Szukając przepisów na ciasto z dynią, trafiłam na blog Pinkcake i zainteresował mnie przepis na babę na bani. Mimo, że nie mam specjalnych zdolności do drożdżowych wypieków, babka wyszła rewelacyjnie. Delikatna, wilgotna, drożdżowa baba o pięknym kolorze.

Ingredients
- 500 g mąki pszennej
- 7 g (jedno opakowanie) suchych drożdży
- 100 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 80 g margaryny
- pół szklanki mleka
- szklanka purée z dyni
Instructions
- Purée z dyni: niewielką dynię kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Każdy kawałek dyni owijamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na pół godziny. Odkładamy do wystudzenia, następnie obieramy ze skóry i blenderem ucieramy na gładką masę. Jeśli dynia ma dużo wody, możemy purée odsączyć na sitku. Odmierzamy szklankę a resztę przekładamy do pojemnika i mrozimy na następny raz.
- Mieszamy wszystkie suche składniki – mąkę, drożdże, cukier zwykły i waniliowy oraz sól. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy do niej mleko, dynię i dokładnie mieszamy z suchymi składnikami. Zostawiamy w cieple, aż do podwojenia objętości (około 1 godz.).
- Lekko wyrabiamy ciasto i przekładamy do natłuszczonej foremki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 40 minut.
- Wkładamy ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 minut.
13 komentarzy
Wspaniala! Wyglada naprawde idealnie :)
Pozdrowienia.
Cudowna babka!
Ja też ją uwielbiam :)
Cieszę się, że Tobie też zasmakowała!
[…] Blue_megi – blog Rogalik : Babka drożdżowa z dynią […]
Na zdjęciu wygląda tak puszyście, no i ten kolor! Koniecznie do zrobienia :)
Bardzo lubię ciasta z dynią.
Twoja babka by mi pasowała do wieczornej herbaty!
Ooo ktos mi narobil smaka :) na okres jesienno-dyniowy idealne!:)
Wygląda smakowicie, może i ja spróbuję :)
Uwielbiam dodawać dynie do wypieków, są takie piękne i aromatyczne wtedy 😍
Uwielbiam takie ciacha. Są idealne do porannej kawki, ale babka dynią? Nie próbowałem. Dzieki za inspirację. Muszę przetestować.
Jej! Doskonała Ci wyszła! :-)
wygląda rewelacyjnie
Wspaniała babka :) uwielbiam ciasta dyniowe :) wspaniały kolor i smak!