Przepis na tę babkę znalazłam na blogu Majanki. Skusiłam się i nie żałuję. Babka earl grey jest mocno wilgotna, delikatna i bardzo aromatyczna.

Ingredients
- 500g mąki
- 160g masła
- 200g cukru
- 4 żółtka
- 2 szklanki mocnej herbaty
- 160g rodzynek
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- szczypta soli
dodatkowo na lukier: pół szklanki cukru pudru i sok z cytryny
Instructions
- Do miski wrzucamy 3 torebki dobrej herbaty earl grey i garść rodzynek. Zalewamy 2 szklankami wrzątku i przykrywamy, żeby się zaparzyło. Odstawiamy do wystudzenia.
- Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
- Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku, skórkę z cytryny i przesianą mąkę. Nadal ucierając dodajemy stopniowo zimną herbatę. Na końcu dodajemy rodzynki i mieszamy.
- Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą formy.
- Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Notes
Babka earl grey jest bardzo delikatna, więc zalecam studzenie w foremce. Po wystudzeni możemy babkę polukrować.
5 komentarzy
prosty przepis:) wlasnie takiego szukalam by zrobic babke w tym szale swiatecznym:) Dzieki!!
Chciałam tylko napisać, że zrobiłam dwa razy..i dwa razy udanie..Świetny przepis a sama babka GENIALNA:)
Cieszę się :-) pozdrawiam
Dziękuje za inspiracje. Zrobię muffiny herbaciane z rodzynkami. Miłego dnia!
:-)