
Ingredients
- 2 szklanki cukru
- 19 czubatych łyżek mąki
- 1 kostka masła lub margaryny
- 4 jajka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 13 dag drobno posiekanych migdałów
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy
Instructions
- Kawę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy, żeby wystygła.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W trakcie ucierania stopniowo wbijamy jajka. Dodajemy ostudzoną kawę i drobno posiekane migdały lub płatki migdałowe. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dodajemy do masy. Starannie mieszamy wszystkie składniki, aby otrzymać gładką, jednolitą masę.
- Formę do babek (ok. 2 litrową) smarujemy tłuszczem. Napełniamy ciastem i wygładzamy powierzchnię. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny w 175 stopniach.
- Upieczoną babkę wyciągamy z formy. Kroimy na kawałki dopiero wtedy, gdy całkiem ostygnie.