Wielkanoc tuż, tuż. Co roku staram się, by na wielkanocnym stole pojawiło się coś nowego. Dlatego najwyższy czas na testowanie nowych przepisów. Na początek babka włoska z twarożkiem i skórką pomarańczową. Ciężka, o zwartej konsystencji.

Ingredients
- 3 jajka
- 200 ml cukru
- 250 g ricotty (można ją zastąpić zwykłym twarożkiem o gładkiej, kremowej konsystencji)
- garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 300 ml mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Instructions
- Foremkę do pieczenia babki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Silikonową formę również lekko natłuszczamy, ponieważ babka włoska jest dość mocno kleista.
- Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy twarożek i dokładnie mieszamy. Mąką przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową i przekładamy ciasto do formy.
- Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni.
- Pieczemy w dolnej części piekarnika przez około 50 minut. Jeśli wierzch zacznie się za bardzo przyrumieniać, przykrywamy formę kawałkiem folii aluminiowej.
8 komentarzy
Piękna babka!:)
dziękuję :)
Wyglada swietnie. Bardzo lubie babki wiec czestuje sie kawalkiem :)
Pozdrawiam cieplo.
częstuj się, smacznego :) pozdrawiam również
Wygląda wspaniale :)
Mnie babki nie lubią, niestety…
Piękna babka i …bardzo fajna forma do niej :)
Pozdrawiam
dziękuję Jolu :) pozdrawiam również
Niby już po świętach, ale z tegorocznej swojej babki nie jestem zadowolona, dlatego w najbliższy weekend wykorzystam Twój przepis ;)