Żółciutka babka, o pięknym waniliowo – szafranowym aromacie. Delikatna i miękka.
* Szafran to najcenniejsza przyprawa świata, wywodzi się z Azji Mniejszej. Obecnie jego głównym rejonem uprawy jest basen Morza Śródziemnego. Szafran otrzymywany jest z krokusów. Ze znamion 150 tysięcy kwiatów otrzymuje się tylko 1 kilogram przyprawy. Szafranu używa się do aromatyzowania i barwienia potraw mięsnych, rybnych, ryżu oraz ciast. Dodawany jest także do likierów, nadając im niepowtarzalny smak.

Ingredients
- 2,75 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 230 gram masła
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka (o temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 g nitek szafranu (niecała łyżeczka)
- 1 szklanka mleka 3,2%
Instructions
- Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
- Szafran rozcieramy łyżeczką i mieszamy z ciepłym mlekiem. Odstawiamy do wystudzenia.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą.
- Masło ucieramy, aż będzie puszyste, dodajemy cukier, miksujemy kilka minut.
- Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku oraz ekstrakt waniliowy.
- Wsypujemy połowę mąki i wlewamy połowę mleka.
- Dokładnie miksujemy i dodajemy drugą połowę mąki i mleka.
- Przekładamy masę do formy.
- Pieczemy 60-70 minut, sprawdzając patyczkiem.
- Studzimy przez 15 minut w formie a następnie wyjmujemy na kratkę.
15 komentarzy
Piękna! Szafranowa jest moją numer 1! Piekę podobną na Wielkanoc!
dziękuję :) pozdrawiam ciepło
Wyrazy uznania, piękna, pulchna babka, idealna na stół wielkanocny, pozdrawiam :)
dziękuję :) pozdrawiam również
piękna – łazi za mną od dawna, muszę się zmobilizować i w końcu upiec taką
koniecznie, bo naprawdę warto! :)
Nie piekłam babki z szafranem i na pierwszy raz skorzystam z Twojego przepisu :) Mam nadzieję, że moja będzie równie piękna :) Pozdrawiam :))
życzę udanego wypieku :) pozdrawiam :)
Ale ładna! Nigdy nie robiłam szafranowej. Cudna!
Pozdrawiam:)
dziękuję Majanko :)
Znakomicie wygląda, idealna babka, chyba wypróbuję, choć ciasto babkowe jeszcze w życiu mi nie wyszło dobre :(
trzymam kciuki za Twoją babkę ;)
Pięknie wygląda , aż chce się skosztować. Skorzystam z Twojego przepisu i upiekę na święta. Pozdrawiam ;)
dziękuję, pozdrawiam serdecznie :)
A wiesz, że dzisiaj przeglądając książkę z przepisami na babki wybrałam właśnie tę to upieczenia. Twoje zdjęcia utwierdziły mnie w przekonaniu, że dokonałam dobrego wyboru :)