Pyszne, kremowe ciasto czekoladowe z kaszą jaglaną. Kasza jest niewyczuwalna w smaku, warto spróbować :) Polecam!

Ingredients
- szklanka kaszy jaglanej
- 125 g margaryny
- 4 jajka
- pół tabliczki czekolady deserowej (100 g)
- 125 ml śmietany 30%
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka mąki ziemniaczanej
- orzechy włoskie do dekoracji
Instructions
- Kaszę przepłukujemy na sitku. W garnku gotujemy dwie szklanki wody, wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu około 15 minut, aż będzie miękka. Wystudzamy i blendujemy na gładki krem.
- Margarynę i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę rozpuszczamy w garnuszku. Wlewamy do kaszy, mieszamy.
- Dodajemy po kolei śmietankę, jajka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.
- Miksujemy.
- Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu układamy połówki orzechów włoskich.
- Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach (sprawdzamy patyczkiem).
Notes
Najlepiej smakuje schłodzone!
3 komentarze
Kasza jaglana jest już prawie wszędzie! Ale to dobrze;)
Bardzo fajny przepis, przetestuję go na święta, mam nadzieję, że mi się uda ;)
Uwielbiam kaszę jaglaną pod kaszą postacią. Muszę wypróbować!