Rewelacyjny, słodki, wilgotny,chlebek bananowy zwieńczony orzechami w skarmelizowanym cukrze trzcinowym. Zjedzony w tempie ekspresowym. Jeśli macie pod ręką mocno dojrzałe banany to zróbcie go, a nie pożałujecie :)

Ingredients
- 250 ml śmietany 18%
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 230 g cukru
- 2 jajka
- łyżeczka cynamonu
- 3 dojrzałe banany
Dodatkowo:
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
Instructions
- Cukier trzcinowy mieszamy z orzechami i odstawiamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
- W dużej misce mieszamy mąkę z cynamonem oraz proszkiem do pieczenia.
- Masło rozpuszczamy w rondelku.
- Śmietanę mieszamy w sodą, mieszając powoli dodajemy masło, cukier oraz roztrzepane jajka.
- Wlewamy masę śmietanową do mąki i mieszamy dokładnie. Dodajemy rozgniecione widelcem banany i ponownie mieszamy.
- Przekładamy ciasto do keksówki lub prostokątnej blaszki. Wierzch posypujemy mieszanką orzechów z cukrem.
- Pieczemy około 75 minut sprawdzając patyczkiem. Studzimy na kratce.
4 komentarze
Ja robiłam niedawno ciasto bananowe z polewą pychaaaa przepis podobny
Mmm, pyszności :) Ten słodko-chrupiący wierzch kusi mnie ogromnie :)
wygląda bardzo smakowicie, zjadłoby się teraz taki kawałeczek do kawki
Chyba faktycznie taki chelebek musi być bardzo dobry skoro cały czas o nim słyszę. Będę musiał spróbować go zrobić dla mojej rodziny, na pewno się ucieszą tylko czy im zasmakuje? Myślę, że w smakuje jest wyśmienity. Tak poza tym, z czym najlepiej go podawać? Oprócz standardowego dżemu? Może z czekoladą będzie okej?