Uwielbiam wypieki i desery z dynią. Ten chlebek smakuje idealnie w towarzystwie dyniowego latte. Wilgotny, delikatny, sprężysty, pełen korzennych przypraw. Do tego bardzo prosty do przygotowania. Spróbujcie koniecznie!
* Jeśli nie macie korzennej przyprawy do dyni użyjcie 1 łyżeczkę cynamonu, 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków i 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej.

Ingredients
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki przyprawy do dyni*
- 2/3 szklanki oleju roślinnego (najlepiej rzepakowego)
- 3/4 szklanki białego cukru
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka purée z dyni
- 2-3 łyżki pestek dyni
Instructions
- Przygotowujemy purée z dyni: niewielką dynię (najczęściej używam hokkaido) kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Każdy kawałek dyni owijamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na pół godziny. Odkładamy do wystudzenia, następnie obieramy ze skóry i blenderem ucieramy na gładką masę. Jeśli dynia ma dużo wody, możemy purée odsączyć na sitku. Odmierzamy szklankę a resztę przekładamy do pojemnika i mrozimy na następny raz.
- Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
- Keksówkę natłuszczamy i obsypujemy delikatnie mąką.
- W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz przyprawą do dyni.
- W drugiej misce roztrzepujemy jajka z olejem i cukrem. Gdy mieszanina będzie miała jednolitą konsystencją dodajemy purée z dyni i ponownie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
- Łączymy zawartość obydwu misek i mieszamy, aż masa będzie gładka.
- Przelewamy ciasto do foremki.
- Wierzch ciasta posypujemy pestkami dyni.
- Pieczemy około 60 minut sprawdzając patyczkiem.
Notes
Chlebek dyniowy możecie zamrozić, a następnie przed zjedzeniem rozmrozić przez noc w lodówce.
7 komentarzy
Uwielbiam takie chlebki, a mój synek pochłania dynię tylko w deserach. Muszę tylko wykombinować, jak pozbyć się z przepisu białego cukru :)
Musi być pyszny :) Dynia jeszcze jest więc może się skusze :)
Chlebkiem bym się chętnie poczęstowała.
A Strabucksa nie lubię…
Nie mialam okazji jesc takiego chlebka..
Jestem ciekawa smaku ;)
Już sobie wyobrażam jak ten chlebek dyniowy cudownie smakuje! Wypieki z dynią to jesienią moje uzależnienie :)
Prezentuje sie doskonale! Chętnie wproszę sie na kawałek :-)
Super! Jeszcze takiego przepisu to nie widziałam, dzięki! ; )