Dziś coś na osłodę – kruche ciasto z masą daktylową, bardzo słodkie i naprawdę pyszne.

Ingredients
ciasto:
- 120 g kaszy manny
- 120 g mąki
- 120 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
masa:
- 200 g suszonych daktyli
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 100 g orzechów włoskich
dodatkowo do posmarowania formy:
- łyżka masła
- bułka tarta
Instructions
- Masło roztapiamy. Mieszamy kaszę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy. Dodajemy roztopione masło i zagniatamy palcami jak kruszonkę. Połowę ciasta wsypujemy do wysmarowanej i wysypanej bułką formy i ugniatamy.
- Orzechy włoskie drobno siekamy (ja siekam w robocie kuchennym). Daktyle drobno kroimy, przekładamy do rondla, wlewamy pół szklanki wody i gotujemy stale mieszając przez 5 minut. Dodajemy miód, sok z cytryny, cynamon, orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.
- Rozsmarowujemy masę daktylową na cieście.
- Pozostałe ciasto kruszymy na masę.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy 45 minut.
1 komentarz
jest to algierskie ciasto daktylowe, ktore pieke od lat 70-tych. Ciasto jest bardzo slodkie, ale ma bardzo ciekawy smak. W 2004 roku przepis ten zostal wybrany do ksiazki „Przepisy gdanszczan”.