Truskawki to moje ulubione owoce. Czekam na nie przez cały rok i bardzo żałuję, że sezon na nie trwa tak krótko. Dlatego też staram się wykorzystać go jak najlepiej! Truskawki zawierają dużo witamin i minerałów oraz pektyny – rozpuszczalny w wodzie błonnik, obniżający poziom cholesterolu i neutralizujący substancje toksyczne. Posiadają, podobnie jak czosnek lub cebula bakteriobójcze substancje, fitocyny. Ich zasadotwórcze i moczopędne właściwości decydują o zalecaniu ich spożywania w dietach dla reumatyków, artretyków, cukrzyków oraz osób z niewydolnością nerek i wątroby.
Dziś mam dla Was przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i czereśniami. Posypane płatkami migdałowymi. Do tego szklanka zimnego mleka. Po prostu pycha!

Ingredients
- 5 dag suchych drożdży
- 50 dag mąki
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 150 ml mleka
- 100 g masła lub margaryny roztopionej i przestudzonej
- 2 jajka
- ok. 15 sztuk dużych truskawek
- 2 garści czereśni
- 3-4 łyżki płatków migdałowych
Instructions
- Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Dodajemy lekko podgrzane mleko, masło oraz jajka i wyrabiamy ręką aż powstanie gładkie, dość klejące ciasto. Przekładamy ciasto do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. W miarę możliwości wyrównujemy.
- Na wierzchu układamy truskawki i wydrylowane czereśnie. Posypujemy płatkami migdałowymi.
- Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni.