Obłędne! Mocno wilgotne z rozpływającą się nutellą. Przepis zaczerpnięty z pięknego bloga Kuchnia pełna smaków. Ciasto przygotowuje się podobnie jak najprostsze muffinki – w jednej misce suche składniki w drugiej mokre a potem mieszamy jedne z drugimi. Ciasto upiekłam w dwóch małych foremkach keksowych. Na wierzch jednego położyłam 4 solidne łyżeczki nutelli a następnie delikatnie wmieszałam ją w ciasto. Drugie posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową. Nie wiem, które lepsze :)

Ingredients
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki wody
- 1 szklanka purée z dyni
- 2 jajka
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 4 lub 8 łyżeczek Nutelli
Instructions
- Purée z dyni: dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka podlewając odrobiną wody. Dusimy do miękkości, a następnie miksujemy na gładkie purée. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. W drugiej cukier, cukier z prawdziwą wanilią, olej, wodę, purée z dyni i jajka.
- Mieszamy delikatnie zawartość obu misek, aż składniki się połączą.
- Przekładamy ciasto do dwóch małych lub jednej dużej natłuszczonej foremki keksowej.
- Na wierzch kładziemy odpowiednio 4 lub 8 łyżeczek nutelli i łyżką, okrężnymi ruchami mieszamy ją z ciastem.
- Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40-45 minut, sprawdzając patyczkiem.
- Studzimy w formie.
12 komentarzy
Wspaniale wygląda!:)
to musi być cudowne ciasto!!! mam nadzieję, że niebawem będę mogła je zrobić i pożreć w całości :D
problem ciasta na niedziele chyba właśnie został rozwiązany ;)
jeśli oczywiście dostanę dynię :D
mmm fajne ostatnio robilam muffinki dyniowe z nutella, wiec twoje ciasto pewnie jest rownie smaczne.
przepis wypróbuję w poniedziałek, gdyż zauroczyło wyglądem mojego Męża:)
miało być na niedziele, będzie na czwartek. I mam jedno malutkie pytanie. Jakiej keksówki używałaś?
25 cm dł. :-)
Pozdrawiam!
[…] pisze : – blog ‘Rogalik’ : Ciasto dyniowe z nutellą / Zupa-krem z dyni z […]
Cieszę się, że wygrzebałaś ten przepis u mnie:) , bo ciasto jest tego warte:). Ja wole to, gdzie Nutellę głębiej rozmieszam, ale i tak obie wersje na ciepło są najlepsze:)
Pozdrowienia serdeczne dla Ciebie!
[…] Ciasto dyniowe z nutellą […]
Dzis zrobiłam ciasto! Nie spodziewałam sie ze bedzie takie pyszne załuje ze nie zrobiłam z podwojnej porcji. Dziekuje za przepis i pozdrawiam
Twoje ciasto wygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)