Mocno zielone ciasto bez żadnych sztucznych barwników. Biszkopt z tego przepisu wychodzi bardzo puszysty i wysoki, a całość wbrew pozorom naprawdę nie wymaga wiele wysiłku i umiejętności. Szpinak jest praktycznie niewyczuwalny w smaku. Musimy tylko pamiętać, aby kilka godzin przed użyciem rozmrozić go na sitku, żeby odciekła z niego cała woda.

Ingredients
na ciasto:
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 450 g mrożonego szpinaku
- sok z połowy cytryny
krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany kremówki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
dodatkowo:
- pestki granatu lub owoce leśne (borówki, maliny, jeżyny)
- dżem truskawkowy lub malinowy
Instructions
- Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu.
- Rozmrożony i odsączony szpinak mieszamy z sokiem z cytryny i rozdrabniamy blenderem na gładką masę.
- W dużej misce mikserem ucieramy jajka z cukrem, aż powstanie biała, puszysta masa. Cały czas miksując wlewamy powoli olej. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy tylko do połączenia się składników (ciasto będzie bardzo gęste). Dodajemy szpinak i mieszamy dokładnie łyżką.
- Przekładamy ciasto to tortownicy i wkładamy do piekarnika na około 60 minut. Jeśli wierzch ciasta za mocno się rumieni, możemy obniżyć trochę temperaturę. Za pomocą patyczka sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
- Zimne ciasto kroimy na 3 warstwy. Górną warstwę kruszymy do miseczki i odstawiamy.
- Przygotowujemy krem. Do serka mascarpone dodajemy cukier puder i sok z cytryny i mieszamy łyżką. Dodajemy dobrze schłodzoną śmietankę i miksujemy, aż masa będzie gęsta i kremowa.
- Dolny blat ciasta smarujemy dżemem i nakładamy połowę przygotowanego kremu. Przykrywamy drugim blatem i delikatnie dociskamy. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Następnie całość posypujemy pokruszonym ciastem.
- Dekorujemy owocami i wkładamy do lodówki.