Bardzo smaczne i proste ciasto makowe z białek. Możemy wykorzystać w nim zbędne białka, pozostałe po przygotowaniu innych wypieków . Ciasto jest delikatne, puszyste i znika w mgnieniu oka. Możemy upiec je w keksówce lub w innej formie, kwadratowej lub małej tortownicy. Dodatkowym ułatwieniem jest to, że maku użytego w cieście nie trzeba mielić. Przepis z forum cincin.

Ingredients
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka maku suchego (nie trzeba mielić)
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki zimnego stopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Instructions
- Białka ubić na sztywno, dosypać cukier.
- Mąkę wymieszać z proszkiem i makiem, wlać masło, wymieszać z białkami.
- Piec w formie keksówce ok 50 minut w temp. 220 stopni.
- Po wystudzeniu można polać polewą czekoladową.
1 komentarz
Wspanialy pomysl! A ja mam tyyyyylllleeee bialek zamrozonych… No to bedzie makowe ciacho! :)