Baaardzo słodkie ciasto z mlecznym kremem i dość suchym kakaowym biszkoptem. Smakuje podobnie do znanego batonika. Cytuję przepis za Dorotus z bloga Moje Wypieki.

Ingredients
kakaowy biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
mleczna masa:
- pół szklanki mleka
- 2 szklanki pełnego mleka w proszku
- 2/3 szklanki cukru
- 350 g masła
- 16 g cukru wanilinowego
polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 70 g masła
Instructions
- Białka ubić na sztywną pianę*, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
- Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 – 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.
- Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
- Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.
- Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.
- Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje, wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym podaniem.
Notes
Żeby białka dobrze się ubiły muszą być zimne, a naczynie w którym ubijamy (koniecznie metalowe lub szklane) najlepiej schłodzić w lodówce.
9 komentarzy
Bardzo apetycznie wygląda:)
Wspaniałe! Podoba mi sie, mysle,ze smakuje świetnie.
Pozdrowienia:)
To ciasto mnie kusi za każdym razem gdy je oglądam :) Muszę kiedyś zrobić!
Wygląda bosko, na pewno zrobię po urlopie:)
super wygląda…krem podobny jak na ciasto Milky Way a wszystko co mam mleko w proszku uwielbiam;)))
Wow ale pychota, pięknie wyglada :)
Zapraszam do mnie na blog po odbiór wyróżnienia :) Mam nadzieję, że nie sprawiłam Ci tym zbytniego kłopotu…
Już bym zjadła :-)
Zdecydowanie za słodkie! Zbyt dużo cukru w biszkopcie mleku i masie.