Ciasto pomarańczowo-czekoladowe. Rewelacyjne! Wilgotne, aromatyczne pomarańczowe ciasto połączone z czekoladowym i oblane pomarańczowym lukrem. Świetny pomysł na święta i nie tylko.
Podaję składniki na małą foremkę, np. tortownicę o średnicy 20 centymetrów.

Ingredients
- 175g cukru pudru
- 175g mąki pszennej przesianej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia
- 175g miękkiej margaryny lub masła
- 3 jajka
do masy pomarańczowej:
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
do masy czekoladowej:
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki whisky
lukier:
- filiżanka cukru pudru
- sok wyciśnięty z pomarańczy
Instructions
- Foremkę natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
- Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę. Wyciskamy z pomarańczy 3 łyżki soku, mieszamy ze startą skórką i odstawiamy.
- Miksujemy cukier i masło lub margarynę, aż uzyskamy puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Przekładamy połowę masy do osobnej miski.
- Do jednej połowy ciasta dodajemy sok pomarańczowy ze skórką. Do drugiej połowy kakao i alkohol. Dokładnie mieszamy.
- Ciasto nakładamy do foremki łyżką – na przemian oba rodzaje. Możemy lekko zamieszać, żeby powstał efekt marmurku.
- Pieczemy 25 minut, zostawiamy w foremce na kilka minut, a następnie przekładamy na metalową kratkę aby całkowicie ostygło.
- Przygotowujemy lukier dodając do cukru pudru tyle soku, aby otrzymać gęstą, półpłynną masę. Dokładnie ucieramy, aby nie było grudek. Smarujemy wierzch ciasta.
Notes
Ciasto pomarańczowo-czekoladowe jest bardzo smaczne również na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. Polecam!
1 komentarz
Robiłam podobne, pyszne ciacho :)