Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
- 2 całe jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy i dzielimy na dwie części.
Masa budyniowa:
- 2 budynie o dowolnym smaku (u mnie toffi)
- 3,5 szklanki mleka
- cukier (ilość podana na opakowaniu budyniu)
Gotujemy jak zwykły budyń.
Dodatkowo:
- pół słoiczka konfitury wiśniowej lub innej
Dużą tortownicę posmarować masłem i wysypać kaszą manną. Wyłożyć jedną część ciasta i posypać delikatnie mąką ziemniaczaną. Rozsmarować konfiturę, a następnie wylać gorący budyń. Wszystko przykryć ciastem (odrywać kawałeczki i układać na budyniu). Piec około 45 minut w 180 stopniach. Smacznego :)