Wbrew pozorom szybkie i proste do przygotowania. Słodki budyń łagodzi kwaśny smak rabarbaru. Najlepsze w dniu upieczenia. Następnego dnia ciasto traci swoją kruchość i robi się bardziej miękkie z powodu soku z owoców i budyniu.

Ingredients
- 200 g masła lub margaryny
- pół szklanki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 całe jajko i 2 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1 litr mleka
- około 6 łodyg rabarbaru
- cukier puder
Instructions
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 wkładamy do zamrażarki a 2/3 cienko wałkujemy i wykładamy nim natłuszczoną i posypaną kaszą manną lub bułką tartą formę (u mnie forma 40 x 25 cm).
- Rabarbar oczyszczamy i kroimy w 1-centymetrowe plasterki. Wykładamy na ciasto.
- Gotujemy budynie według opisu na opakowaniu. Gorące wylewamy na ciasto.
- Wyciągamy z zamrażarki pozostałe ciasto i trzemy na dużych oczkach tarki bezpośrednio na budyń.
- Wkładamy ciasto do piekarnika na 45-50 minut.
- Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Notes
Nie kroimy ciepłego ciasta, ponieważ wypłynie z niego budyń.
2 komentarze
Super. Bardzo mi się podoba, z budyniem nie robiłam jeszcze.
pozdrowienia :)
Ciasto REWELACYJNE po prostu. W tym roku robiłam je dwa razy i za każdym razem wychodziło perfekcyjnie pyszne. Po raz pierwszy tego roku odkryłam rabarbar jako składnik ciast i wiem, że teraz na stałe wejdzie do mojego menu. Dziękuję za ten przepis. Pyszności wyszły.