Delikatne, chrupiące ciasto, rozpływające się w ustach banany i czekoladowy karmel… A do tego robi się ją ekspresowo. Tarta tatin w wersji bananowej. Przepis pochodzi z książki „Czekolada” E. Lanlard.

Ingredients
- opakowanie świeżego ciasta francuskiego
- 4 dojrzałe banany
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 75 g gorzkiej czekolady
- 2 laski cynamonu
Instructions
- Formę do tarty smarujemy masłem.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (180 z termoobiegiem).
- Masło i cukier dajemy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu. Potrząsamy od czasu do czasu rondelkiem, aby składniki się połączyły. Gdy cukier rozpuści się i powstanie ciemnozłoty karmel, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
- Przekładamy gorący karmel do formy. Na środku formy układamy cynamon. Banany kroimy na grube kawałki (około 3 cm) i układamy ciasno na karmelu. Całość przykrywamy ciastem francuskim, wciskając wystające brzegi między owoce a krawędź formy. Wierzch ciasta nakłuwamy w kilku miejscach nożem.
- Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut, aż wierzch mocno się zrumieni. Od razu po upieczeniu odwracamy ciasto dołem do góry i przekładamy na talerz lub paterę.
Notes
Bananowa tarta tatin jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy ją podawać z lodami waniliowymi.
5 komentarzy
Jak fajna jest! Z pewnością musiała smakować wspaniale.
Pozdrowienia :)
dziękuję :) pozdrawiam !
Zabieram się już od kilku tygodni do stworzenia deseru z bananami i czekoladą , nieskutecznie na razie ;) Tarta super. Pozdrawiam
dzięki :)
o wow, to musi być pyszne!