Rewelacyjne ciasto, które robi się równie szybko co muffinki. Z kawałkami suszonych śliwek i mocno wyczuwalnym smakiem domowych powideł śliwkowych.

Ingredients
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- czubata łyżeczka kakao
- 20 dag suszonych śliwek
- 150 g powideł śliwkowych (około pół słoiczka), najlepiej domowych
Instructions
- Śliwki kroimy na mniejsze kawałki.
- Jajka roztrzepujemy z mlekiem i olejem.
- W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, cynamon, przyprawę do piernika i kakao. Wlewamy płynne składniki i mieszamy metalową trzepaczką, aż się połączą. Dodajemy powidła śliwkowe oraz pokrojone śliwki i mieszamy krótko, tak, aby pozostały większe grudki powideł.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto do keksówki.
- Piernik pieczemy przez godzinę w 200 stopniach.
4 komentarze
Mniam, wygląda niezwykle apetycznie :)
dziękuję, jest bardzo smaczny :)
Piękny pierniczek i z pewnością smakuje świetnie.
Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!
dziękuję i wzajemnie!