Przepyszne, miękkie i wilgotne, nie za słodkie ciasto z wyraźnie wyczuwalnym smakiem bananów.
Lekko zmodyfikowany przepis z bloga Edysi.

Ingredients
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 100 g masła
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g cukru trzcinowego
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g krówek
- 100 g posiekanych migdałów
Instructions
- Masło rozpuścić i pozostawić do wystudzenia.
- Jajka i jogurt odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki aby miały temperaturę pokojową.
- Banany rozgnieść widelcem.
- Banany, jajka, masło, jogurt i cukier zmiksować.
- Do masy przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać 3/4 posiekanych migdałów i połowę pokrojonych krówek.
- Keksówkę natłuścić i obsypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto i posypać pozostałymi orzechami i krówkami.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około godzinę, sprawdzając patyczkiem.
11 komentarzy
pychota :)
Mniam, niesamowite ciasto! Kto by liczył kalorie…
Super się prezentuje. Keks na bogato :)
Lubie ciasta bananowe:) wygladaja jak pierniki ..a smakuja..o mamo:) niebiansko:) Twoj wyglada slicznie..i ciekawy pomysl z posypaniem orzechow..ja nigdy tego nie robilam..teraz jak bede piec, sprobuje wlasnie jak Ty:)
dziękuję i pozdrawiam :)
Banan jest wdzięcznym owocem do wypieków.. A połączony z krówkami i migdałami, to już raj dla podniebienia! ;)
ciasto jest naprawdę baaardzo smaczne :) polecam :)
To ciasto jest dla mnie. Uwielbiam banany :-)
Super połączenie banany które uwielbiam i krówki. Dziękuję za super przepis
Zrobiłam wg przepisu i niestety wszystkie krówki spadły na dół i na dnie blachy się rozpłynęły tworząc (przepyszną co prawda) przylepiającą się do blachy masę, która zostaje przy wyjmowaniu ciasta i trzeba ją wygrzebywać łyżeczką :(. Jakieś rady? Pomysły czemu tak się stało? Ciasto jest bardzo pyszne i chciałabym pozbyć się tego problemu.
Aniu, wiele razy piekłam już to ciasto i nigdy mi się tak nie stało. Może to wina krówek? Ja zazwyczaj kupuję te z Milanówka lub z Solidarności. Pozdrawiam