Keks, który zawsze się udaje.

Ingredients
- 250 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- torebka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 200 g masła lub margaryny
- 400 gram posiekanych bakalii – używam sprawdzonej, gotowej mieszanki keksowej
- tłuszcz do posmarowania foremki
Instructions
- Miękkie masło lub margarynę miksujemy na puch, dodajemy stopniowo cukier i po jednym jajku.
- Z mąki odsypujemy 1 łyżkę. Resztę mieszamy z proszkiem, wsypujemy do utartej masy i miksujemy przez 5 minut, aż ciasto będzie idealnie jednolite.
- Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
- Bakalie obtaczamy w odsypanej wcześniej łyżce mąki i mieszamy z ciastem.
- Keksówkę (ok. 30 cm) natłuszczamy, napełniamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180°C. Pieczemy ok. 45 minut, sprawdzając patyczkiem.
- Pozostawiamy do ostygnięcia w formie.
2 komentarze
Ja dodałam jeszcze ziarna słonecznika i orzechy, wyszło pysznie!
jeszcze nigdy nie robiłam, fajny, prosty przepis, na pewno kiedyś wypróbuję