Proste do wykonania i równie nieskomplikowane w smaku ciasto z płatkami i otrębami owsianymi. Bardzo delikatne i puszyste. Polecam.

Ingredients
- 100 g masła
- 3 jajka
- 200 ml cukru
- 200 ml płatków owsianych
- 100 ml otrąb owsianych
- 300 ml mąki pszennej pełnoziarnistej (można użyć również zwykłej pszennej mąki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki pokruszonych płatków migdałowych
- 75 ml mleka
+ otręby owsiane do posypania foremki
Instructions
- Podłużną formę natłuszczamy i posypujemy otrębami.
- Masło rozpuszczamy i studzimy.
- Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Mieszamy wszystkie „suche” składniki. Wsypujemy je do masy jajecznej i miksujemy na wolnych obrotach.
- Dodajemy mleko i tłuszcz i dokładnie mieszamy lub jeszcze raz miksujemy na wolnych obrotach.
- Przekładamy ciasto do foremki.
- Pieczemy przez około 45 – 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy na kilka minut w formie.
- Wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia na kratce.
Notes
Ciasto zachowuje świeżość przez ok. tydzień. Można je zamrozić.
11 komentarzy
Pysznie się zapowiada ten keksik!:)
:)
Cieszymy się, że Keks się udał. Wygląda przepysznie ;)
Oj chyba zaraz zrobię!
Przepis świetny! zmodyfikowałam nieco po swojemu, dodając rodzynki i kawałki białej czekolady. Niebo w ustach! :)
Tak apropo tej świeżości do tygodnia – u mnie to ciasto zawsze znika w jeden dzień! :)))))))))
Witam! Pieczemy na funkcji góra-dół czy na termoobiegu? Ile to gramów 200 ml? Dziękuję za odp.
witam, ja piekę bez termoobiegu
jeśli chodzi o miary to zależnie od produktu, np. 200ml cukru to ok. 176g, polecam użycie miarki z podziałką ml
pozdrawiam
Dziękuję za ekspresową odpowiedź. Dziś właśnie zamierzam upiec keks. Lubię ciasta ze zdrowymi dodatkami.
powodzenia, pozdrawiam :)
Upiekłam to ciasto, jest naprawdę bardzo dobre, dodałam trochę bakalii i zapach waniliowy.