Słodkie, delikatne ciasto dla wielbicieli kokosu. Długo zachowuje świeżość. Przepis z rewelacyjnej szwedzkiej książki dostępnej również u nas: Encyklopedia wypieków i pieczenia, wyd. Rea.

Ingredients
- 150 g margaryny lub masła
- 3 jajka
- 200 ml cukru
- 200 ml wiórków kokosowych
- 50 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 75 ml mąki pszennej (tak, tylko tyle)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- wiórki kokosowe do obsypania blaszki
Instructions
- Niedużą keksówkę lub prostokątną formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy dno i boki wiórkami kokosowymi.
- Tłuszcz rozpuszczamy i chłodzimy. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy tłuszcz.
- W osobnym naczyniu mieszamy wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową, czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy z masą jajeczną.
- Przekładamy ciasto do formy do pieczenia.
- Pieczemy na kratce do pieczenia w dolnej części piekarnika, w temp. 175 stopni przez około 45 minut.
- Zostawiamy do wystygnięcia w formie.
Notes
Ciasto zachowuje świeżość nawet do 8 dni, można je też zamrozić.
10 komentarzy
Sama nie szaleję za kokosem…ale znam wielbiciela…i uwielbiam go…więc z miłości pewnie zrobię to śliczne ciasto:)
Bardzo apetycznie wyglada:-)
Ciasto wygląda wspaniale, zjadłabym takie kawałeczki !:)
mmmm super wygląda a kokos bardzo lubię;)
Swietne ciasto! Lubie takie proste i pyszne wypieki.
książkę posiadam (: a ciasto na pewno bardzo dobre (:
Chodziło za mną dzisiaj coś kokosowego i trafiłam na ten przepis. O dziwo wszystkie składniki były w domu nawet skórka z pomarańczy więc wypróbowałam przepis. Robi się szybko, pachnie w domu pięknie, smakuje tak jak się spodziewałam…słodziutkie, lekkie, pycha.Właśnie tego potrzebowałam do osłodzenia sobie życia. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam
Pycha! Zrobiłam, zachwyciło gości! Jedno pytanko: jak sprawić, żeby kawałki czekolady (kupiłam gotowe kwadraciki czekoladowe) nie opadały na dół ciasta???
Tak czy siak dzięki za przepis :)
ja bardzo drobno posiekałam czekoladę, cieszę się że ciasto smakowało :)
Smakowalo i to jak! na francuskim stole! same Ochy i Achy, teraz musze im przepis przetlumaczyc…grrrrrr ;)