Przepis na ciasto zaczerpnęłam z lipcowej „Kuchni”. Zamiast nektarynek dałam jednak morele. Ciasto jest bardzo delikatne i naprawdę pyszne. Zniknęło w ekspresowym tempie.

Ingredients
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 10 dag miękkiego masła
- niepełna szklanka cukru
- 2 jajka
- około 6 średniej wielkości moreli
- tłuszcz do posmarowania formy
- łyżka kaszy manny
Instructions
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Niedużą kwadratową foremkę lub tortownicę o średnicy ok. 23 cm smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną.
- Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Masło miksujemy z cukrem dodając po kolei jajka. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
- Ciasto rozsmarowujemy w formie, na wierzchu układamy cząstki moreli.
- Pieczemy około 40 minut, aż do suchego patyczka.
- Studzimy w formie, kroimy i ostrożnie wyjmujemy.
2 komentarze
Ciasto właśnie się piecze ;) zapomniałam tylko spojrzeć na czas kiedy je wsadziłam, ale mam nadzieję że się upiecze.
[…] W domu szybko znalazłam idealny przepis na lekkie ciasto z morelami u blue_megi, autorki bloga Rogalik. […]