Proste i bardzo smaczne ciasto, które podobno zawsze się udaje ;) Wg tego przepisu z bloga Myniolinki.

Ingredients
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 3 jajka
- 100 g białej czekolady
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- puszka brzoskwiń
ma kruszonkę:
- 100 g mąki
- 50 g miękkiego masła
- 50 g cukru
Instructions
- Czekoladę ścieramy na dużych oczkach tarki. Brzoskwinie odsączamy na sitku.
- W jednej misce dokładnie mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i startą czekoladę. W drugiej misce mieszamy maślankę z olejem i jajkami.
- Wszystkie składniki łączymy mieszając łyżką, aż uzyskamy gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Przekładamy do niej ciasto.
- Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na cieście. Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę (rozcierając palcami, aż składniki się połączą) i posypujemy ciasto.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50-60 minut, sprawdzając patyczkiem.
2 komentarze
mam pytanie, czy ten przepis bedzie dobry jesli podmienie owoce i dam zamiast brzoskwin jagody?? Takie mrozone z pudelka.Tylko nie wiem czy je rozmrozic przed wrzuceniem na ciasto no i jak bedzie smakowac z jagodami??
Wygląda bardzo apetycznie :). A jeśli w składzie jest biała czekolada to na pewno smakuje dobrze :P.Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga.