Chrupiący… Lekki jak chmurka… Słodko-kwaśny… Mazurek bezowy z migdałami i powidłami na kruchym spodzie. Po prostu mazurek idealny.
Praktycznie za każdym razem, gdy piekę ciasto na kruchym spodzie, mam dylemat z jakiego przepisu skorzystać. Ostatnio po prostu robię wszystko na oko i chyba w końcu znalazłam wersję, która odpowiada mi w stu procentach. Ciasto daje się bardzo cienko wałkować, nie odkształca się podczas pieczenia i jest idealnie kruche. Nadaje się na spody do ciast słodkich i wytrawnych tart (wtedy zamiast cukru dodaję odrobinę soli). Polecam!

Ingredients
- 2 białka
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- 4 łyżki powideł śliwkowych (lub innych mało słodkich)
- 4 łyżki płatków migdałowych
kruche ciasto:
- 300 ml mąki pszennej luksusowej
- 150 g schłodzonej margaryny
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki cukru pudru
Instructions
- Margarynę kroimy na mniejsze kawałki. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy margarynę, wodę i szybko zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Formę do tarty natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wałkujemy, przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 10-12 minut, aż lekko się przyrumieni. Wyciągamy i odstawiamy w formie do wystygnięcia.
- Zmieniamy temperaturę piekarnika na 140 stopni.
- Wystudzony, kruchy spód smarujemy powidłami śliwkowymi. Na powidłach rozsypujemy 3 łyżki płatków migdałowych. Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier (białka muszą być zimne, możemy również dodać do nich szczyptę soli). Smarujemy wierzch mazurka ubitymi białkami i posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 20 minut.
- Wyciągamy i studzimy.
3 komentarze
Pysznie się zapowiada :) Ładne zdjęcie. :)
dziękuję! :)
Bardzo podoba mi się strona ;) sporo informacji i estetycznie przedstawione. Pozdrawiam