Mazurek cytrynowy. Jeden z moich ulubionych mazurków. Mocno cytrynowy, mocno aromatyczny. Przepis jest bardzo prosty. Mazurek możemy udekorować według własnych upodobań np. posypując płatkami migdałowymi lub podając z bitą śmietaną. Ja po upieczeniu ułożyłam na masie plastry cytryn z syropu. Zachęcam do wypróbowania.

Ingredients
kruche ciasto:
- 300 ml mąki pszennej luksusowej
- 150 g schłodzonej margaryny
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki cukru pudru
masa:
- 3 duże jajka
- 150 g cukru
- 60 g soku wyciśniętego z cytryn
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
Instructions
- Margarynę kroimy na mniejsze kawałki. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy margarynę, wodę i szybko zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
- Formę do tarty natłuszczamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Ciasto wałkujemy, przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 10-12 minut, aż lekko się przyrumieni. Wyciągamy i odstawiamy w formie do wystygnięcia.
- Jajka ubijamy mikserem, dodajemy cukier. Gdy masa będzie jasna, nie przerywając miksowania wlewamy powoli sok z cytryny, dodajemy otartą skórkę i mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Masa będzie rzadka, ale zetnie się podczas pieczenia.
- Wylewamy masę na upieczony i wystudzony spód. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 20 minut.
- Mazurek cytrynowy studzimy przed pokrojeniem.
5 komentarzy
wygląda zaiste wprost wybornie! mmmm….
Częstuj się ;-)
super! lubię kwaskowate:)
Dziękuję :-)
W wolnym czasie z chęcią przeglądam tą stronkę!