Długo szukałam jakiegoś przepisu na mazurka innego niż wszystkie. Przypadkiem trafiłam na blog Kornika i znalazłam przepis, który zainspirował mnie do tegorocznego mazurka.
Z podanych składników wychodzi duża porcja ciasta, więc podwoiłam podaną ilość składników na polewę. Jeśli ktoś woli mniej słodko – proszę zrobić polewę z połowy porcji.

Ingredients
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 6 łyżek cukru
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru waniliowego
polewa:
- 12 łyżek mleka
- 200 g masła
- 300 g cukru pudru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów i innych
Instructions
- Składniki na ciasto szybko zagniatamy, dodając na końcu sok z cytryny. Z gotowego ciasta formujemy kulę i schładzamy przez godzinę w lodówce.
- Dużą prostokątną blachę smarujemy masłem.
- Odkładamy 1/5 część ciasta, resztę wałkujemy, wykładamy nim blachę i nakłuwamy widelcem.
- Resztę ciasta formujemy w wałeczki i formujemy rant ciasta, żeby masa po rozsmarowaniu nie wypłynęła.
- Smarujemy brzeg ciasta pozostałym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- Pieczemy 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni. Odstawiamy do wystudzenia.
- Polewa: mleko podgrzewamy razem z masłem. Dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając cały czas. Dodajemy orzechy i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i po kilku minutach rozprowadzamy masę na cieście. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa zastygła.
3 komentarze
robiłam i potwierdzam – jest świetny ! :)))
[przepyszny!!!!!!
Niedawno byłem na imprezie połączonej z konkursem mazurków – była niesamowita wyżerka i były te ciasta naprawdę różne. Na trzecim miejscu było chyba z 5 mazurków egzekwo – tak wyrównany był poziom.