Jesienny wypiek z ostatnich jabłek z sadu. Kruche spody z nadzieniem z jabłek ugotowanych z cukrem trzcinowym, winogronami, orzechami, odrobiną startej skórki z pomarańczy, cynamonem i whisky.
Z podanych składników otrzymamy 4 mini tarty.

Ingredients
- 175 g mąki
- 110 g masła
- 30 ml wody
- 15 g cukru
- szczypta soli
nadzienie:
- 2 jabłka
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g winogron
- 60 g orzechów włoskich
- 2 łyżki whisky
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka cynamonu
Instructions
- Z mąki, cukru, masła, soli i wody wyrobić ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Nadzienie: Jabłka pokroić w kosteczkę, wrzucić do rondla razem z cukrem trzcinowym, winogronami, orzechami, odrobiną startej skórki z pomarańczy, cynamonem i whisky. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Odstawić do wystudzenia.
- Ciasto podzielić na 4 porcje i rozwałkować na około 3 mm. Wyłożyć nim foremki do tart. Włożyć nadzienie. Udekorować pozostałym ciastem.
- Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach. Pozostawić do wystudzenia w foremkach.
5 komentarzy
Wyglądają bardzo apetycznie! :)
jakie one urocze! :)
Śliczne te maleństwa:)
Piękne, małe pyszności.:)
och… zjadłabym kawałeczek albo dwa :)