Jeszcze jeden przepis z warsztatów kulinarnych w Akademii Kurta Schellera.
Relacja z warsztatów -> klik

Ingredients
- opakowanie ciasta francuskiego
- 10 żółtek
- 1 białko
- 400 g cukru
- laska wanilii lub esencja waniliowa
- 6 łyżek mąki
- 1,5l mleka
- 250 g miękkiego masła
- kilka posiekanych orzechów włoskich
- cukier puder
- kakao
Instructions
- Ciasto francuskie kroimy na prostokąty o wymiarach 5 cm x 10 cm i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez 12-15 minut.
- Żółtka, cukier i białko miksujemy na gładką masę, dodajemy esencję waniliową lub odrobinę ziaren z laski wanilii, mieszamy i odstawiamy na bok.
- W międzyczasie gotujemy mleko. Do masy z jajek, cukru i białka dodajemy mąkę i gorące mleko. To ważne, bo jeśli zrobimy odwrotnie – dodamy jajka do mleka – będzie jajecznica ;) Całość gotujemy, aż do uzyskania gęstej masy. Na koniec dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia, a potem do lodówki by masa była dobrze schłodzona.
- Upieczone ciasto kroimy wzdłuż na połówki. Spody smarujemy grubą warstwą przygotowanej uprzednio masy, posypujemy orzechami i przykrywamy wierzchami. Każdą porcję tak przygotowanej napoleonki smarujemy cienko nadzieniem, posypujemy posiekanymi orzechami, cukrem pudrem i kakao. Podajemy na zimno.
1 komentarz
wygląda doskonale :) tak dawno nie jadłam napoleonek, że zdążyłam zapomnieć jak smakują…