
Ingredients
Składniki na dno foremki:
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 2 dojrzałe owoce kaki
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 4 łyżki rozpuszczonego i wystudzonego masła
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 0,5 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej
Instructions
Dno foremki przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Rozpuszczone masło mieszamy z cukrem i równomiernie rozsmarowujemy na dnie foremki. Owoce kaki kroimy na centymetrowe plasterki. Układamy jeden obok drugiego.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. W osobnej misce mieszamy jajka, rozpuszczone masło, maślankę i cukier. Wsypujemy mąkę i mieszamy łyżką. tylko do połączenia się składników. Ostrożnie przekładamy ciasto na owoce i wygładzamy.
Wkładamy ciasto do rozgrzanego do 185 stopni piekarnika. Pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 10 minut w foremce. Odwracamy i ostrożnie usuwamy papier/folię. Możemy podawać od razu.
Notes
Owoce kaki po upieczeniu smakują podobnie jak surowe, dlatego do ciasta musimy użyć mocno dojrzałych.