Ten przepis jest u nas wykorzystywany od wielu lat. Piernik pięknie pachnie przyprawami korzennymi, nie kruszy się, można go kroić na cienkie plastry. Trzeba jedynie pamiętać o jego wcześniejszym upieczeniu, najlepiej na początku grudnia. Ciasto po upieczeniu jest twarde i konieczne jest przechowywanie go w chłodnym miejscu przez około 3 tygodnie, aż zmięknie.

Ingredients
- 0,5 kg mąki pszennej
- 0,25 kg naturalnego miodu
- 10 dag cukru + opakowanie cukru waniliowego
- jajko
- pół szklanki mleka
- łyżka naturalnego kakao
- płaska łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka drobno pokrojonych bakalii ( u mnie skórka pomarańczowa oraz owoce kandyzowane)
Instructions
- Mleko lekko podgrzewamy z miodem, dodajemy cukier i mieszamy aż cukier się rozpuści i wszystko połączy. Jajko dokładnie roztrzepujemy i mieszając, powoli wlewamy do mleka. Odstawiamy do wystudzenia.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy. Wlewamy mleko z miodem i mieszamy, aż składniki się połączą (masa jest bardzo gęsta). Dodajemy bakalie i ponownie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 60 minut, następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim piernik jeszcze na 10 minut.
- Gotowe ciasto możemy polukrować lub oblać rozpuszczoną czekoladą.
1 komentarz
Jak ładnie przyozdobiony!