Korzenne ciasto z delikatnym piwnym aromatem.

Ingredients
- 50 dag mąki pszennej przesianej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia
- 25 dag miodu
- 15 dag cukru
- 10 dag masła
- 100 ml ciemnego piwa
- 5 jajek (osobno żółtka i białka)
- 1 łyżka przyprawy do piernika
Instructions
- W rondelku (na małym ogniu) podgrzewamy piwo z miodem i cukrem. Mieszamy cały czas, aż cukier się rozpuści a masa zagotuje. Dodajemy przyprawę do piernika, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
- Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po kolei żółtka i połową mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Ucierając wlewamy powoli połowę miodowej masy. Mieszamy. Dodajemy resztę mąki oraz masy. Starannie mieszamy (ciasto jest bardzo gęste).
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy z ciastem.
- Przekładamy ciasto do natłuszczonej foremki keksowej.
- Pieczemy przez godzinę w 185 stopniach.
- Studzimy i lukrujemy.
4 komentarze
Uwielbiam wszelkiego rodzaju pierniki. Gdy mnie najdzie ochota na coś słodkiego, to spróbuję upiec taki piwny :)
świetnie wygląda:) chętnie bym zjadła kawałek:)
Cudne ciacho! uwielbiam pierniki. Na piwie jest pyszny, robiłam w zeszłym roku. :)
Chętnie bym znowu takiego ciasta zjadła. :)
Cudownie wygląda!