Jedno z moich ulubionych świątecznych ciast. To taki trochę oszukany piernik, ponieważ nie używamy do niego miodu ani przyprawy do piernika. Jest bardzo delikatny, z chrupiącą skorupką. Dodatek gęstych powideł śliwkowych sprawia, że w cieście są ich wyczuwalne kawałki. Przepis jest naprawdę bardzo prosty, bez trudu go przygotujecie. Polecam.

Ingredients
- 1 jajko
- 2 kopiaste łyżki margaryny
- pół szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki powideł śliwkowych, najlepiej domowych
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka kefiru w temperaturze pokojowej
Instructions
- W dużej misce dokładnie miksujemy jajko z cukrem i margaryną.
- Mąkę przesiewamy z sodą, mieszamy z kakao, cynamonem i wsypujemy do miski.
- Dolewamy kefir i miksujemy. Ciasto będzie dosyć gęste.
- Na koniec dodajemy powidła i miksujemy jeszcze przez chwilę, tak aby pozostały niewielkie kawałki powideł w masie.
- Przekładamy ciasto do natłuszczonej foremki na przykład keksówki i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni (po 40 minutach możemy sprawdzić patyczkiem).
2 komentarze
Uwielbiam wszelkie pierniki i wszystko co pachnie cynamonem, więc zdecydowanie jestem na tak :-)
Faktycznie nie piernikowy ten piernik co nie znaczy, że go na święta nie zrobię!!! pysznie wygląda :)