Na osłodę pochmurnego poniedziałku proponuję pyszny placek z maślanką. Przepis na placek z maślanką znalazłam wiele lat temu na forum cincin. Robiłam go już wiele razy i zawsze wychodzi tak samo. No i co najważniejsze – zawsze się udaje. Ciasto jest banalnie proste do przygotowania, nie potrzebujemy nawet miksera. Wszystkie składniki po prostu mieszamy w misce i przekładamy do foremki. Na wierzch możemy dać dowolne owoce, ale nie przesadzajmy z ich ilością bo ciasto jest dosyć wilgotne i mokre owoce w dużej ilości mogą sprawić, że środek się nie wypiecze. Ja zazwyczaj daję śliwki, brzoskwinie (pokrojone na małe kawałki), tarte jabłka posypane cynamonem lub truskawki. Zamiast owoców możemy na wierzch zrobić kruszonkę. Placek z maślanką przypomina trochę ciasto drożdżowe, ale jest bardziej wilgotny i delikatny. Pięknie wyrasta i długo pozostaje świeży.

Ingredients
- 1 szklanka maślanki
- pół szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru + ewentualnie opakowanie cukru waniliowego
- 2,5 szklanki mąki pszennej (zazwyczaj używam tortowej)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne owoce (u mnie mała miseczka mrożonych mirabelek, które zbierałam latem)
Instructions
- Maślankę wyciągamy z lodówki wcześniej, ponieważ powinna być w temperaturze pokojowej.
- Do miski wlewamy maślankę, olej, jajka i dokładnie roztrzepujemy. W drugiej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy.
- Do płynnych składników wsypujemy suche. Mieszamy łyżką, krótko, tylko aż składniki się połączą.
- Foremkę (u mnie duża tortownica) natłuszczamy i posypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Przekładamy ciasto do formy. Na wierzch wykładamy owoce.
- Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy środek jest przepieczony.
2 komentarze
Pychotka!
o tak ;)