Bardzo ważne jest, żeby do tego ciasta użyć soczystych, słodkich, miękkich jabłek.

Ingredients
- 3 jajka
- 18 dag masła
- 10 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 8 dag gęstej, kwaśnej śmietany
- 30 dag mąki pszennej
- 8 dag mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5kg soczystych jabłek
- skórka i sok z 1 cytryny
Instructions
- Jajka utrzeć z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z 1 cytryny. Dodać kwaśną śmietanę, wymieszać. Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, całość przesiać do masy. Wszystkie składniki wyrabiać kilka minut na jednolite ciasto.
- Jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Wierzch owoców ponacinać i skropić sokiem z cytryny.
- Blaszkę posmarować tłuszczem i wyłożyć na nią ciasto.
- Na przygotowanym spodzie ułożyć połówki jabłek.
- Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku przez 30 minut w 175 stopniach.
- Ciasto wyjąć z pieca odstawić do wystygnięcia a następnie posypać cukrem pudrem.
1 komentarz
Haha, a ja myślałam, że to ziemniaczki takie ponacinane! :D a to jabłka!
No super, zapiszę sobie przepis :)
Pozdrawiam!