Pyszne, delikatne ciasto, szybkie i łatwe do zrobienia. Możemy użyć dowolnych owoców – truskawek, jagód, śliwek czy rabarbaru, również mrożonych czy z puszki. Składniki na ciasto wystarczy wymieszać. Szczerze polecam!
*składniki na małą foremkę do pieczenia – 20x25cm

Ingredients
- 100 g masła lub margaryny
- 200 ml cukru
- 200 ml mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
dodatkowo:
- 200-300 ml świeżych owoców lub 200 g mrożonych
do dekoracji:
- cukier puder
Instructions
- Tłuszcz rozpuszczamy i studzimy.
- Owoce oczyszczamy, usuwamy pestki. Mrożone lekko rozmrażamy.
- Formę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Suche składniki mieszamy dodajemy jajka i rozpuszczony tłuszcz. Mieszamy dokładnie, aż uzyskamy gładkie ciasto i przekładamy do formy. Na wierzchu kładziemy owoce.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
- Pieczemy przez 25 – 30 minut sprawdzając patyczkiem.
- Pozostawiamy w formie do wystudzenia.
Notes
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
11 komentarzy
Prosty, lekki, w sam raz to popołudniowej letniej kawy. Pamiętam rytualne zbiory mirabelek u Dziadka w ogrodzie, to były czasy! Z mirabelek pamiętam tylko kompoty, a pewnie szkoda, że tylko tyle!
mam wrażenie, że mirabelki ostatnio w ogóle zostały zapomniane, a wielka szkoda bo są bardzo smaczne, pozdrawiam serdecznie!
A ja się zastanawiałam, kiedy rusza śliwkowa akcja…A tu proszę – to już dzisiaj :)
wygląda PRZEpysznie!
Wygląda bardzo smacznie i słonecznie. Piękne zdjęcia!
Pozdrawiam.
Wyśmienity :)
dziękuję :)
piękne, słoneczne ciasto! uwielbiam mirabelki! niestety u nas są one trochę nie doceniane. ile razy widzę jak leżą kilogramy rozgniecionych mirabelek na chodnikach, przy domach :( a we Francji dżem z mirabelek jest bardzo popularny…
Jakie ono jest śliczne !!!!!!! Takie słoneczne :-)
jakie ono jest śliczne !!!!!!!! Takie słoneczne :-)
alee fajny!:)))