Prosty placek z rabarbarem i kruszonką. Z lekką nutką kardamonu. Puszysty i naprawdę smaczny. Przed przygotowaniem ciasta musimy obrać i pokroić rabarbar (w 2-centymetrowe plasterki) i zasypać 3 łyżkami cukru. Po trzydziestu minutach odsączamy powstały sok i rabarbar jest gotowy do wyłożenia na ciasto.

Ingredients
- 180 g mąki pszennej
- 120 g miękkiego masła
- 120 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka mielonego kardamonu
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 35 dag świeżego rabarbaru
kruszonka:
- 25 g masła
- 25 g cukru
- 40 g mąki pszennej
Instructions
- Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po kolei jajka.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mielonym kardamonem. Dodajemy stopniowo do ucieranego ciasta.
- Przekładamy ciasto do formy i układamy na nim przygotowany wcześniej rabarbar.
- Palcami ucieramy mąkę, cukier i masło na kruszonkę. Posypujemy ciasto.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.
2 komentarze
Lubię takie ciasta, proste i pyszne :)
Takie proste są najlepsze. :)