Bezglutenowe, bez mąki i jajek. Rewelacyjne w smaku i na dodatek bez pieczenia. Same zalety! Przepis podpatrzony u Doroty z bloga Dorota Smakuje.

Ingredients
- 1 szklanka surowej kaszy jaglanej
- puszka mleka kokosowego
- 2 szklanki wiórek kokosowych
- cukier lub ksylitol około 9-10 łyżek
Instructions
- Kaszę dokładnie płuczemy zimną wodą (żeby nie była po ugotowaniu gorzka). Gotujemy do miękkości.
- Do kaszy wlewamy mleko kokosowe, dodajemy wiórki i cukier (wedle uznania, ja lubię bardziej słodkie, więc dodałam więcej) i gotujemy 3 minuty, często mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Zostawiamy na kilka minut pod przykryciem, by wiórki kokosowe napęczniały. Masę możemy zmiksować, żeby miała gładszą konsystencję, ale niekoniecznie (ja nie miksowałam).
- Foremkę wykładamy folią spożywczą i przekładamy do niej kaszę, dobrze ją dociskając.
- Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Po wystudzeniu ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
2 komentarze
Wygląda pysznie. Blaszki o jakich wymiarach użyłaś? Brakuje mi tu tej informacji :)
użyłam blaszki 25×30 cm ale może być też trochę większa, pozdrawiam :)