Jak na „zdrowe” ciasto, nadzwyczaj dobre: puszyste, lekkie, wciągające :) Mam nadzieję, że przymusowa dieta zmieni trochę moje nawyki żywieniowe i bezkrytyczną miłość do białej, pszennej mąki. W cieście jest pełnoziarnista mąka, nierafinowany cukier oraz dużo owoców.

Ingredients
- 120 g mąki razowej pszennej
- 120 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 160 g cukru nierafinowanego Demerara + 2 łyżki do posypania
- 4 jajka
- 200 g miękkiego masła lub margaryny
- 6 łodyg rabarbaru
Instructions
- Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na centymetrowe kawałki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- W misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- W drugiej misce dokładnie miksujemy masło z cukrem, dodając po kolei jajka. Do masy wsypujemy sypkie składniki i krótko mieszamy drewnianą łyżką (tylko do połączenia się wszystkich składników).
- Niedużą formę, ok. 20X30cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Na wierzch wysypujemy równomiernie pokrojony rabarbar i posypujemy go 2 łyżkami cukru.
- Ciasto pieczemy przez 45-55 minut, sprawdzając patyczkiem.
3 komentarze
Jakie ładne !:) Lubię wszelkie wypieki,które mają rabarbar :)
Majanko ja też :)
zdrowe i smaczne! :)