Zaskakująco prosta do wykonania i jakże pyszna tarta na kruchym, razowym spodzie. Śliwki możemy zastąpić brzoskwiniami lub nektarynkami.

Ingredients
- 140 g razowej mąki orkiszowej
- 80 g masła lub margaryny
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 1 jajko
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 dużych śliwek
Instructions
- Mąkę razową wysypujemy na stolnicę, robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy 4 łyżki cukru i pokrojone w kostkę masło. Szybko zagniatamy, formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Śliwki myjemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki lub plastry.
- Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 4 milimetrów. Przekładamy rozwałkowane ciasto na blachę przykrytą papierem do pieczenia i układamy na nim pokrojone śliwki, zostawiając kilka centymetrów marginesu od brzegów ciasta. Oprószamy śliwki mąką ziemniaczaną i posypujemy pozostałymi 2 łyżkami cukru. Zawijamy brzegi ciasta do wewnątrz.
- Wkładamy ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 35-40 minut.
8 komentarzy
Już od dawna przymierzam się do takiej tarty.
Twoja bardzo kusi:)
jest naprawdę prościutka, polecam :)
Ślicznie wygląda. :)
dziękuję :)
Dostałam wczoraj wielką siatę śliwek, chyba z 10 kg. Przepis więc się przyda.
mniam, uwielbiam śliwki :)
Wygląda przepysznie :) mam resztkę mąki orkiszowej, to będzie jak znalazł :)
Właśnie zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)