Delikatny, wilgotny sernik o lekko dyniowym posmaku i pięknym, pomarańczowym kolorze, którego intensywność zależy od gatunku użytej dyni. Ja przygotowałam puree z upieczonej dyni piżmowej, ale na przykład dynia hokkaido daje dużo intensywniejszą barwę masy serowej.

Ingredients
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- łyżeczka przyprawy do potraw z dyni lub przyprawy do piernika
- 1 kg twarogu sernikowego
- 500 g puree z dyni (informacje jak je przygotować znajdziecie w przepisie na babkę z dynią)
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 160 g cukru
dodatkowo:
- 250 g kwaśnej śmietany wymieszanej z 2 łyżkami syropu z agawy lub miodu
Instructions
- Herbatniki miksujemy blenderem. Dodajemy gorące, roztopione masło i przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Dno tortownicy o średnicy 26 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy ciasteczka i mocno ugniatamy, tak by powstał spód. Wkładamy tortownicę do lodówki.
- Twaróg sernikowy i puree z dyni dokładnie miksujemy. Dodajemy jajka, cukier i budyń w proszku. Ponownie krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników.
- Gotową masę serową przekładamy do tortownicy.
- Wkładamy do piekarnika (dolnej części) nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 60 minut. Wysuwamy delikatnie z piekarnika i smarujemy śmietaną wymieszaną z syropem. Pieczemy jeszcze 10 minut.
- Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystygnięcia w piekarniku. Wkładamy na noc do lodówki.
2 komentarze
Prezentuje się naprawdę, naprawdę cudownie :)
Sernik dyniowy? W życiu bym nie pomyślała, chociaż ciasto dyniowe uwielbiam :)